Στον σημερινό ταχύρυθμο και συχνά απαιτητικό κόσμο, η σημασία της αυτοφροντίδας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ιδιαίτερα σε ηγετικούς ρόλους. Παραδοσιακά, η ηγεσία έχει συνδεθεί με τη λήψη αποφάσεων, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη διαχείριση ομάδων. Ωστόσο, ένα συχνά παραμελημένο αλλά καθοριστικό στοιχείο που μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, την ανθεκτικότητα και τη συνολική ευημερία ενός ηγέτη είναι η αυτοφροντίδα.
Τι θα συνέβαινε αν ένα αποδεδειγμένο επίπεδο αυτοφροντίδας θεωρούνταν προϋπόθεση για τη θέση; Πώς θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει το ηθικό της ομάδας, το κόστος ασφάλισης υγείας, τις ημέρες ασθενείας και τα επίπεδα απόδοσης;
Οι συνήθεις τρόποι με τους οποίους η υγιής πρακτική αυτοφροντίδας μπορεί να επηρεάσει τον χώρο εργασίας είναι:
- Μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης: Σύμφωνα με έκθεση της Gallup, το 76% των εργαζομένων βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση τουλάχιστον περιστασιακά, ενώ το 28% δηλώνει ότι αισθάνεται εξουθενωμένο «συχνά» ή «πολύ συχνά». Όταν οι ηγέτες φροντίζουν τον εαυτό τους, δεν προστατεύουν μόνο τη δική τους ψυχική υγεία, αλλά δημιουργούν και μια κουλτούρα που ενθαρρύνει τα μέλη της ομάδας να κάνουν το ίδιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά αποχωρήσεων και αυξημένη παραγωγικότητα. Οι εργαζόμενοι που είτε δεν είναι δεσμευμένοι (δηλαδή δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή ενθουσιασμό για την εργασία τους) είτε είναι ενεργά αποδεσμευμένοι (δηλαδή δυσαρεστημένοι και ενδεχομένως υπονομεύουν την εργασία τους ή το ηθικό της ομάδας τους) ευθύνονται συνολικά για απώλειες παραγωγικότητας ύψους περίπου 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικό επίπεδο.
- Βελτιωμένη δέσμευση των εργαζομένων: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health υπογραμμίζει τη συσχέτιση μεταξύ ηγετών που ασκούν αυτοφροντίδα και υψηλότερων επιπέδων δέσμευσης των εργαζομένων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ομάδες με επικεφαλής διευθυντές που δίνουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα καταγράφουν αύξηση 60% στην αφοσίωση και 25% στην ικανοποίηση από την εργασία. Αυτό αποδεικνύει την επίδραση που μπορούν να έχουν οι πρακτικές αυτοφροντίδας ενός ηγέτη στη δυναμική της ομάδας του.
- Βελτιωμένη οργανωτική ευημερία: Σύμφωνα με μελέτη της National Library of Medicine, οι ηγέτες που φροντίζουν τον εαυτό τους τείνουν να δείχνουν μεγαλύτερη μέριμνα για το προσωπικό τους, γεγονός που σχετίζεται με αυξημένη φροντίδα από τους ίδιους τους εργαζομένους. Αυτή η αλληλεπίδραση οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα στρες, λιγότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα και βελτιωμένη γενική υγεία στον χώρο εργασίας.
- Αναγνωρίστε την αξία σας: Αν δεν βλέπετε τον εαυτό σας και το σώμα σας ως άξια φροντίδας, δεν θα τα θέσετε σε προτεραιότητα όταν έρχεστε αντιμέτωποι με προθεσμίες και επαγγελματικές συναντήσεις. Η ουσία της αυτοφροντίδας έγκειται στην εξισορρόπηση της ανάγκης να φροντίζουμε τους άλλους με την ανάγκη για φροντίδα για τον εαυτό μας.
- Χτίστε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα: Ο καθένας μας μπορεί να διαθέτει διαφορετικές φυσικές ικανότητες, επίπεδα υγείας ή πρόσβαση σε πόρους ευεξίας. Πολλοί έχουν αυξημένες ευθύνες, όπως τη φροντίδα παιδιών ή γονέων, που απορροφούν σημαντικό μέρος του χρόνου τους εκτός εργασίας. Ωστόσο, όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε μια δομημένη προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στην προσωπική μας ευημερία.
Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με απλές αλλά ουσιαστικές αλλαγές: καλύτερες συνήθειες ύπνου, παρακολούθηση του εσωτερικού μας διαλόγου και εξασφάλιση επαρκούς ενυδάτωσης. Από εκεί, μπορούμε να χτίσουμε σταδιακά ένα σύστημα αυτοφροντίδας που θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, την ενέργεια και την απόδοσή μας.
Πηγή: https://www.forbes.com/the-skill-of-self-care-a-leadership-competency-for-the-modern-era
Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε το βιογραφικό σας εδώ. Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.