Πώς να Ενισχύσετε την Περιέργειά σας

Στο άρθρο του ο Tomas Chamorro-Premuzic, Chief Innovation Officer του ομίλου ManpowerGroup παρουσιάζει ότι η ενίσχυση της περιέργειας είναι απαραίτητη καθώς βοηθά στην αποτελεσματικότητα της ηγεσίας, επιτρέπει τη συνεχή μάθηση και αποτελεί μια δεξιότητα που σίγουρα επιθυμούν οι εργοδότες. Όπως κάθε μυς, για να τον ενισχύσετε, πρέπει να τον ενεργοποιήσετε και να τον εξασκήσετε. Μπορείτε να ενισχύσετε τον μυ της περιέργειάς σας εγκαταλείποντας τις δικαιολογίες, βρίσκοντας τη σωστή οπτική γωνία, αλλάζοντας τη ρουτίνα σας, πειραματιζόμενοι, και μεταφέροντας την προσοχή σας μόλις χάσετε το ενδιαφέρον σας. Η περιέργεια είναι μια δεξιότητα χρήσιμη σε κάθε πλαίσιο, είτε στον χώρο εργασίας είτε στην προσωπική σας ζωή. Δείχνει ενδιαφέρον, προτρέπει την ανακάλυψη και τελικά προκαλεί ορατές αλλαγές σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον έναν ή άλλον τρόπο — όλα μέσω μιας απλής ερώτησης για το ποιος, τι, πότε, πού, γιατί, ή πώς. 

Η περιέργεια ορίζεται καλύτερα ως το κίνητρο για μάθηση, το να είσαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και το να εξερευνάς νέα περιβάλλοντα και καταστάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το νόημα, υπάρχουν προφανείς λόγοι για να καλλιεργήσει και να αναπτύξει κανείς την περιέργειά του. 

  1. Η περιέργεια αποτελεί μια σημαντική διάσταση της αποτελεσματικότητας στην ηγεσία. Έτσι, αν θέλετε να διαχειριστείτε ανθρώπους ή να ηγηθείτε ομάδων, βοηθά να δείχνετε περιέργεια, γιατί αυτό θα τους βοηθήσει να καλλιεργήσουν τη δική τους περιέργεια.
  2. Η περιέργεια επιτρέπει τη δυνατότητα της συνεχούς μάθησης, κάτι απαραίτητο αν θέλετε να «θωρακίσετε» το επαγγελματικό σας μέλλον αλλά και τον εαυτό σας. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επαγγελματικό περιβάλλον εξελίσσονται τόσο γρήγορα που η καλλιέργεια  της περιέργειας αποτελεί πλέον μηχανισμό επιβίωσης.
  3. Οι εργοδότες την αναζητούν. Η περιέργεια αναφέρεται συχνά ως μια από τις πιο κρίσιμες και επιθυμητές διαστάσεις του ταλέντου, ανεξαρτήτως θέσης, κλάδου και επιπέδου ιεραρχίας. Για παράδειγμα, στον όμιλο ManpowerGroup, οι σύμβουλοι συχνά προσλαμβάνουν βάσει της περιέργειας, κάτι που οι πελάτες μας εκτιμούν. Ο λόγος είναι σαφής: Η διάθεση και η ικανότητα των εργαζομένων να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για τις θέσεις του αύριο αυξάνεται σημαντικά εφόσον είναι περίεργοι.

Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να χτίσετε και να εξασκήσετε την περιέργειάς σας: 

Aφήστε τις δικαιολογίες 

Όλοι θέλουν να είναι περίεργοι και λίγα πράγματα είναι τόσο πνευματικά ικανοποιητικά όσο το να καλλιεργείς την περιέργειά σου, είτε για ασήμαντα είτε για βαθιά υπαρξιακά ζητήματα. Ωστόσο, πολλά πράγματα στέκονται εμπόδιο στο να απελευθερώσουμε το «πεινασμένο» μας μυαλό. Τα συνήθη εμπόδια περιλαμβάνουν την έλλειψη χρόνου, την εστίαση σε προβλέψιμες εργασίες και την επίτευξη «σίγουρων» αποτελεσμάτων, καθώς και το να βρισκόμαστε σε βαρετά ή άψυχα περιβάλλοντα εργασίας. 

Ωστόσο, αυτά συνιστούν απλά δικαιολογίες. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν μας σταματά από το να καλλιεργήσουμε την περιέργειά μας. Το ζήτημα είναι απλώς η επιλογή των σωστών προτεραιοτήτων και η συνειδητή προσπάθεια να μάθουμε, να έχουμε νέες εμπειρίες και να κλείσουμε το χάσμα ανάμεσα σε όσα ξέρουμε και σε όσα θέλουμε να μάθουμε. Γι' αυτό άτομα στην ίδια ομάδα ή οργανισμό δείχνουν πολύ διαφορετικά επίπεδα περιέργειας, ακόμα και όταν έχουν τον ίδιο διευθυντή. 

Μην περιμένετε λοιπόν από τον διευθυντή σας να καλλιεργήσει την περιέργειά σας — είναι δική σας ευθύνη. Ορισμένα πρακτικά παραδείγματα που ίσως βοηθήσουν στην αύξηση της περιέργειας στον χώρο εργασίας περιλαμβάνουν: 

  • Να αφιερώνετε 20 με 30 λεπτά την ημέρα, ακόμα και αν είναι εκτός ωραρίου ή πριν ξεκινήσει η εργάσιμη ημέρα σας, για να καλλιεργείτε την περιέργειά σας συνειδητά. 
  • Να μοιράζεστε ιδέες με τους συναδέλφους σας, σχετικά με στρατηγικά ζητήματα μακροπρόθεσμης σημασίας ή για το πώς να βελτιώσετε υπάρχουσες διαδικασίες και στρατηγικές. 
  • Να κάνετε συνήθεια να ρωτάτε «γιατί» όσο πιο συχνά μπορείτε, έτσι ώστε να φτάσετε στην ουσία των πραγμάτων και να αρχίσετε να εξερευνάτε τα πράγματα σε βάθος και όχι μόνο επιφανειακά. 

Βρείτε τη σωστή οπτική γωνία 

Ένα από τα πιο προφανή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να ενισχύσουμε την περιέργειά μας είναι η ερώτηση «τι;» — δηλαδή, θα ήθελα να είμαι περίεργος, αλλά περί τίνος; Όπως είναι φυσικό, είναι πολύ πιο εύκολο να δείξουμε περιέργεια για πράγματα που ήδη μας ενδιαφέρουν. Θέστε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις: 

  • Τι είναι αυτό που θα θέλατε να γνωρίζετε καλύτερα; 
  • Σε ποιον τομέα θα θέλατε να είστε ειδικός; 
  • Ποια είναι τα ερωτήματα και τα θέματα που θα μπορούσαν να σας απασχολούν για ώρες, που σας κάνουν να χάνετε την αίσθηση του χρόνου; 

Είναι επίσης σημαντικό να βρίσκετε «λευκούς χώρους» — δηλαδή, χρόνο και μέρη όπου μπορείτε να αποφύγετε να σας αποσπάσουν την προσοχή και να αφιερωθείτε στη βαθιά σκέψη. Στην ουσία, η αναγνώριση του σωστού προβλήματος το οποίο θα «ερωτευτείτε», ισοδυναμεί με τη μισή μάχη. Από εκεί και πέρα, η περιέργειά σας θα είναι το «καύσιμό σας». 

Σαφώς, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες η ανακάλυψη ή η καλλιέργεια κάποιας περιέργειας για αδιάφορα πράγματα θα βοηθήσει επίσης. Το κόλπο εδώ είναι να βρείτε μια οπτική γωνία ή διάσταση του προβλήματος που σας ενδιαφέρει περισσότερο. Για παράδειγμα, μπορεί να μην σας ενδιαφέρει η τεχνολογία, γεγονός που κάνει τη δουλειά πάνω σε ένα τεχνολογικό πρόβλημα να φαίνεται βαρετή και χωρίς έμπνευση. Ωστόσο, με λίγη σκέψη και διερεύνηση, μπορείτε να ανακαλύψετε ανθρώπινες ή ψυχολογικές διαστάσεις της τεχνολογίας που να σας αγγίζουν, όπως το πώς η τεχνολογία επηρεάζει την παραγωγικότητα, το ηθικό, την αποξένωση ή την ευεξία. Βρίσκοντας τη σωστή οπτική γωνία, μπορείτε να μετατρέψετε «απλά» καθήκοντα σε ουσιαστικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, καλώντας την περιέργειά σας να ενισχύσει την ενασχόλησή σας και την εξειδίκευσή σας. 

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας 

Έρευνες δείχνουν ότι μια από τις πιο κοινές συνήθειες δημιουργικών και περίεργων ατόμων είναι ότι είναι «αλλεργικοί» στη ρουτίνα, που γρήγορα τους προκαλεί πλήξη και αποστασιοποίηση. Με την ίδια λογική, οι αλλαγές στη συνήθη ρουτίνα σας θα δημιουργήσουν νέες εμπειρίες, που μπορούν να προκαλέσουν νέες ιδέες και ερωτήματα. 

Σκεφτείτε να αλλάξετε τα άτομα με τα οποία εργάζεστε, συναλλάσσεστε ή βλέπετε σε καθημερινή βάση· να αλλάξετε πότε και πώς εκτελείτε τις καθημερινές σας εργασίες· τη διαδρομή που ακολουθείτε για να πάτε στη δουλειά· το μέρος όπου τρώτε· ή τι κάνετε το Σαββατοκύριακο. Ακόμα και μικρές αλλαγές στη ρουτίνα μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη σκέψη σας και την περιέργειά σας: Πού τοποθετείτε το laptop σας, με ποιους βγαίνετε για μεσημεριανό, σε ποιες συναντήσεις συμμετέχετε (ή σταματάτε να συμμετέχετε), και ποια νέα χόμπι ξεκινάτε εκτός εργασίας. 

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι θεμελιωδώς «τεμπέλης», τείνουμε να βελτιστοποιούμε τη ζωή μας για τη γνωστή ρουτίνα, αποφεύγοντας τη νέα εμπειρία, καθώς μπορεί να προκαλέσει άγχος ή να απαιτήσει περισσότερο έργο. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε μια νέα κατάσταση, πρέπει να αποφασίσετε τι θα κάνετε, αντί να λειτουργείτε στον «αυτόματο πιλότο». Οι μικρές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα θα ενσωματώσουν τη φρεσκάδα και τη διαφορετικότητα στη ζωή σας. Ακόμη και μια τυχαία παραλλαγή της καθημερινότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέα ενδιαφέροντα και να πυροδοτήσει την περιέργειά σας. 

Πειραματιστείτε 

Το κύριο πλεονέκτημα της περιέργειας είναι ότι είναι συνήθως διασκεδαστική. Πράγματι, η περιέργεια ενισχύει την εστίαση, τη συγκέντρωση και δημιουργεί μια κατάσταση «ροής», ιδανική για δημιουργικότητα και πειραματισμό. Δείτε το αυτό ως ευκαιρία για να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να συνδυάσετε νέες ιδέες και να κάνετε πιο βαθιές, ουσιαστικές ερωτήσεις, που μπορούν να σας μεταφέρουν σε άγνωστους τόπους και να αναπτύξουν εξειδίκευση σε μοναδικά πεδία. 

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα η δημιουργική ΑΙ, έχουν υποβαθμίσει την αξία της ανθρώπινης γνώσης, καθώς η ΑΙ πάντα θα γνωρίζει περισσότερες απαντήσεις σε περισσότερα ερωτήματα από οποιονδήποτε άνθρωπο. Ωστόσο, η ΑΙ εξακολουθεί να βασίζεται στους ανθρώπους για να της θέτουν ερωτήματα ή να την παρακινούν. Ακόμα και αν μάθει να παρακινείται μόνη της, απλά θα αναπαράγει τις ανθρώπινες παρακινήσεις. 

Αυτό ξεκαθαρίζει πως μια από τις μοναδικά ή αποκλειστικά ανθρώπινες ποιότητες είναι η ικανότητα να βιώνουμε την περιέργεια ως ελεύθερη ροή. Δηλαδή, η περιέργεια που πηγάζει από εμάς — από τη διαίσθησή μας ή το προσωπικό μας ενδιαφέρον, καθώς και τυχαία. Ακόμα και όταν γνωρίζουμε το σημείο εκκίνησης, ποτέ δεν γνωρίζουμε ακριβώς πού θα καταλήξει. 

Δημιουργήστε, λοιπόν, συνθήκες πειραματισμού, βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας για να εξερευνήσετε νέα θέματα και να κατανοήσετε πράγματα που ποτέ δεν φανταζόσασταν. Η Επιστήμη δείχνει ότι η επιδίωξη της καινοτομίας είναι ένας από τους πιο σταθερούς προγνωστικούς παράγοντες της περιέργειας. Δοκιμάστε πράγματα, ειδικά αν δεν συνδέονται άμεσα με τις αξίες, τις προτιμήσεις και τις εμπειρίες σας. Ανακαλύψτε τη χαρά των νέων ενδιαφερόντων, των «ένοχων απολαύσεων» και της ποικιλίας.  

Όταν βαριέστε, απλώς αλλάξτε 

Η ενίσχυση του μυ της περιέργειάς σας πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία Αν νιώσετε κολλημένοι, χάσετε το ενδιαφέρον σας ή αισθανθείτε ότι έχετε κορεστεί, τότε ανακατευθυνθείτε σε άλλη δραστηριότητα, δίνοντας στο μυαλό σας την ελευθερία να αναρωτηθεί και να περιπλανηθεί. Η περιέργειά σας πρέπει να σας ωθεί προς μια εύκολη μάθηση και μια χαρούμενη συγκέντρωση. 

Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην εξερεύνηση και τον πειραματισμό που πηγάζουν από μέσα μας, ενεργοποιώντας την αληθινή μας περιέργεια, και στη μάθηση που βασίζεται σε εξωτερικά κίνητρα, η οποία συνήθως αντιτίθεται σε αυτήν την περιέργεια. Αντί, λοιπόν, να καταπιέζετε τα πραγματικά σας ενδιαφέροντα και το πάθος σας για μάθηση, αφήστε τα να σας οδηγήσουν προς τους στόχους που θέλετε πραγματικά να εξερευνήσετε. 

Ένα τελευταίο σημείο προς εξέταση: Όπως κάθε ψυχολογικό χαρακτηριστικό, η περιέργεια είναι εν μέρει Φύση και εν μέρει ανατροφή. Αυτό σημαίνει ότι όλοι έχουμε μια φυσική προδιάθεση να είμαστε περισσότερο (ή λιγότερο) περίεργοι, ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε και το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει σημαντικός χώρος για βελτίωση. Οι πιο ευνοϊκές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η περιέργεια είναι περίπου 50% Φύση, που σημαίνει ότι μας απομένει ένα 50% που είναι διαμορφώσιμο, αν και μεγάλο μέρος αυτού παγιώνεται στην ενηλικίωση. Επομένως, αν και είναι απίθανο κάποιος που είναι φυσικά αδιάφορος να φτάσει σε επίπεδα περιέργειας όπως του Αϊνστάιν (και το αντίστροφο), όλοι μπορούμε να ενισχύσουμε ή να προσαρμόσουμε το αρχικό μας επίπεδο περιέργειας. Αλλά, όπως όλες οι δεξιότητες, απαιτεί κι αυτό αφοσίωση. 

Πηγή: https://hbr.org/2023/11/how-to-strengthen-your-curiosity-muscle

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε το βιογραφικό σας εδώ. Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.

Σχετικά άρθρα


Πώς να Εκμεταλλευτείτε το «Κύμα του Σεπτεμβρίου» για μια Επιτυχημένη Αναζήτηση Εργασίας

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και η δραστηριότητα των προσλήψεων αυξάνεται, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν τις κενές θέσεις πριν από το τέλος του έτους. Το λεγόμενο «Κύμα του...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6 Συμβουλές που θα Αναβαθμίσουν την Αίτησή σας για Θέση Εργασίας

Σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο εργασίας, η σωστή προετοιμασία και βελτίωση της αίτησής σας είναι κρίσιμη για την επιτυχία. Ως νέοι επαγγελματίες, είναι σημαντικό να επενδύσετε χρόνο και προσπάθεια στη...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

10 τρόποι για να Βελτιώσετε τις Επικοινωνιακές σας Δεξιότητες

Οι δεξιότητες επικοινωνίας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των θεμελιωδών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχία στο χώρο εργασίας. Με την άνοδο της κοινωνικής δικτύωσης και των γραπτών...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ