Το 80% των Εργαζομένων Βρίσκουν Νόημα στην Εργασία τους, αλλά 1 στους 3 Εξετάζει την Έξοδο
Ο όμιλος ManpowerGroup παρουσιάζει το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού, ένα νέο εργαλείο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη στάση και τα συναισθήματα των εργαζομένων σε 16 χώρες και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζουν τις επαγγελματικές τους επιλογές, το αξιακό τους σύστημα και τις απόψεις τους για ζητήματα όπως η πρόσληψη, η σταδιοδρομία και η προαγωγή. Η συνολική βαθμολογία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Ανθρώπινου Δυναμικού ανέρχεται στο 67%, και προκύπτει από τρεις επιμέρους βασικούς δείκτες: Ευημερία (well-being) (64%), Ικανοποίηση από την Εργασία (63%) και Εμπιστοσύνη (74%). Η έρευνα που συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους, αποκαλύπτει ένα σύνθετο τοπίο ευημερίας, ικανοποίησης από την εργασία και εμπιστοσύνης στο συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον εργασίας.
«Η σχέση εργαζομένου-εργοδότη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι άνθρωποι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα: Περισσότερη ισορροπία, περισσότερες επιλογές, περισσότερη ανθρωπιά, κάτι περισσότερο από έναν απλό μισθό», δήλωσε η Chief Commercial Officer του ομίλου ManpowerGroup, κα Becky Frankiewicz. «Παρά το γεγονός ότι το 80% των εργαζομένων βρίσκουν νόημα στους εργασιακούς τους ρόλους, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η αίσθηση του σκοπού από μόνη της δεν είναι αρκετή για τη διακράτηση των ταλέντων. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους αποχωρώντας από την τρέχουσα εργασία τους ή μετακινούμενοι σε άλλη εταιρεία αναζητώντας εργασιακά περιβάλλοντα που ανταποκρίνονται σε πολλαπλές πτυχές, όπως η ψυχική υγεία, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η εργασιακή ανάπτυξη και η εκπαίδευση δεξιοτήτων. Οι οργανισμοί που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αυτά τα ολοκληρωμένα, ανθρωποκεντρικά περιβάλλοντα, όχι μόνο θα διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα, αλλά και θα ενισχύσουν την καινοτομία στη σημερινή δυναμική αγορά εργασίας.»
Βασικά Ευρήματα
Ευημερία (well-being)
Ικανοποίηση από την Εργασία
Εμπιστοσύνη
Σχολιάζοντας από ελληνικής πλευράς τα ευρήματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, δήλωσε: «Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού του 2024 αναδεικνύει κρίσιμες τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά εργασίας, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την Ελλάδα. Στη ManpowerGroup Ελλάδας, αναγνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο και στρατηγικό πλαίσιο που θα ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την εργασιακή ευημερία και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να συνεργαζόμαστε στενά με τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες που όχι μόνο προσελκύουν και διακρατούν κορυφαία ταλέντα, αλλά παράλληλα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον.»
Πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο
Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού εισάγει νέους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων του Δείκτη Ευημερίας, του Δείκτη Ικανοποίησης από την Εργασία και του Δείκτη Εμπιστοσύνης, παρέχοντας μια ολιστική άποψη του συναισθήματος του ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως. Αυτοί οι καινοτόμοι δείκτες προσφέρουν στους εργοδότες μοναδικά εργαλεία για τη μέτρηση και κατανόηση του συναισθήματος των εργαζομένων, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης ταλέντων και βελτίωσης του χώρου εργασίας.
Σχετικά με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού
Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού του ομίλου ManpowerGroup μετρά την ευημερία, την ικανοποίηση από την εργασία και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Το Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού αξιοποιεί τις καλύτερες πρακτικές ανεξάρτητης έρευνας και στατιστικά σημαντικά δείγματα για να δημιουργήσει ένα ισχυρό εργαλείο κατανόησης των αναγκών των εργαζομένων παγκοσμίως. Η έρευνα στοχεύει στη βελτίωση του μέλλοντος της εργασίας μέσω της βαθύτερης κατανόησης των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν το συναίσθημα του ανθρώπινου δυναμικού σήμερα.
Μεθοδολογία
Οι απαντήσεις στην έρευνα συγκεντρώθηκαν από 12.062 εργαζομένους σε 16 χώρες από τις 15 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου 2024. Όλα τα δεδομένα είναι σταθμισμένα προκειμένου να αντιστοιχούν στον πληθυσμό των εργαζομένων σε κάθε χώρα, ανά φύλο, ηλικία και περιοχή, και όλες οι χώρες σταθμίζονται εξίσου.
Χώρες που συμμετείχαν
Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Δηλώσεις για μελλοντικές εξελίξεις
Το παρόν δελτίο Τύπου περιέχει αναφορές πρόβλεψης, συμπεριλαμβανομένων αναφορών σχετικά με τη ζήτηση εργασίας σε συγκεκριμένες περιοχές, χώρες και κλάδους, καθώς και την οικονομική αβεβαιότητα. Τα πραγματικά γεγονότα ή αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από αυτά που περιέχονται στις αναφορές πρόβλεψης, λόγω κινδύνων, αβεβαιοτήτων και υποθέσεων. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνονται στις αναφορές της Εταιρείας που κατατίθενται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών υπό τον τίτλο “Παράγοντες Κινδύνου” στην Ετήσια Έκθεση στην Έντυπη Φόρμα 10-K για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, των οποίων οι πληροφορίες ενσωματώνονται εδώ με αναφορά. Η ManpowerGroup αποποιείται οποιασδήποτε υποχρέωσης να ενημερώσει οποιεσδήποτε αναφορές πρόβλεψης ή άλλες δηλώσεις στο παρόν δελτίο, εκτός εάν απαιτείται από το νόμο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας και media inquiries, επικοινωνήστε με το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας της ManpowerGroup Greece: vtsouni@manpowergroup.gr, gmpethani@manpowergroup.gr, 211-1069963.