Η Ελλάδα πραγματοποιεί άλμα 20 θέσεων στην Παγκόσμια Κατάταξη της Ισότητας των Φύλων, κατακτώντας την 73η θέση
Αθήνα, 26/03/2025
Η πρόοδος της Ελλάδας στην Ισότητα των Φύλων
Από το 2006, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσιεύει την Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων (Global Gender Gap Report), η οποία παρακολουθεί την ισότητα των φύλων σε τέσσερις βασικούς τομείς: Οικονομία, Εκπαίδευση, Υγεία και Πολιτική. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του 2024, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναρριχηθεί από την 93η στην 73η θέση, με δείκτη ισότητας 0,714, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο δείκτη ισότητας των φύλων στο 75%. Ενώ, η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στην 34η θέση όσον αφορά την ισότητα των φύλων ανάμεσα σε 40 χώρες.
Ισότητα των Φύλων στον Εργασιακό Χώρο: Πρόοδος και Προκλήσεις
Καθώς ο μήνας είναι αφιερωμένος στις Γυναίκες, με το παγκόσμιο θέμα #AccelerateAction, που καλεί σε ανανεωμένες προσπάθειες για την ισότητα των φύλων, η ManpowerGroup υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση της ισότητας στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα «DEIB & Ισότητα Φύλων: Πρόοδος και Προκλήσεις στον Χώρο Εργασίας» της ManpowerGroup σε 525 Έλληνες εργοδότες, μόλις το 24% των εργοδοτών δηλώνουν ότι οι εταιρικές τους πρωτοβουλίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης σε όλους τους επαγγελματικούς ρόλους. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στους ρόλους ανώτατης διοίκησης (22%) και επαγγελματικών/τεχνικών ειδικοτήτων (27%), ενώ τα ποσοστά είναι ελαφρώς υψηλότερα στο middle-level management (29%) και στους front-line management ρόλους (31%). Το μισθολογικό χάσμα παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με καταγραφές του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι γυναίκες στην Ελλάδα λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες για ίση εργασία, ενώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες. Επίσης, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), οι αποκλίσεις στους μισθούς ανδρών – γυναικών, υπέρ των πρώτων, κυμαίνονται σε 8,6% – 40,5%.
Οι Έλληνες Εργοδότες Αναμένουν Πρόοδο στην Ισότητα των Φύλων τα Επόμενα Δύο Χρόνια
Παρά τις προκλήσεις, οι Έλληνες εργοδότες εμφανίζονται αισιόδοξοι. Η έρευνα της ManpowerGroup διαπίστωσε ότι:
Η ισότητα των φύλων περιλαμβάνει πτυχές όπως η ίση αμοιβή και οι δίκαιες ευκαιρίες για προαγωγή.
Οι Πιο Σημαντικοί Παράγοντες Επιτυχίας για την Ισότητα των Φύλων
Η προώθηση της διαφορετικότητας, της ισότητας, της συμπερίληψης και της αίσθησης του ανήκειν (DEIB) αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως, καθώς η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών οδηγεί σε πιο παραγωγικά, καινοτόμα και ανθεκτικά εργασιακά περιβάλλοντα. Ωστόσο, η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα αυτών των πολιτικών ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.
Εμπιστοσύνη και Ευημερία των Εργαζομένων
Πολιτικές για Ίσες Ευκαιρίες & Αναγνώριση Προσπαθειών
Υποστήριξη Εργαζομένων με Οικογενειακές Υποχρεώσεις
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Marine Tours, συνεργάτης της ManpowerGroup στην Ελλάδα – μια εταιρεία που υποστηρίζει ενεργά τις γυναίκες μέσω προγραμμάτων καθοδήγησης και ευέλικτων επιλογών εργασίας.
Η κα Νάνσυ Βακούρα, Group HR Director, Marine Tours επισημαίνει ότι «στον όμιλο Marine Tours έχει δημιουργηθεί ένα εργασιακό περιβάλλον ισότητας και συμπερίληψης, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι/ες να έχουν ίσες ευκαιρίες στην αναγνώριση, την εκπαίδευση και εξειδίκευση, καθώς και στην πρόσβαση στις ηγετικές θέσεις. Ο οργανισμός θέτει στόχους για την πλήρη ισότητα και παρακολουθεί την εξέλιξη των γυναικών, με απτό αποτέλεσμα τη δυναμική εκπροσώπησή τους σε διοικητικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες». Προσθέτει επίσης ότι «η ασφάλεια και η ευημερία των εργαζομένων συνολικά αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για τον όμιλο. Οι πρωτοβουλίες και πολιτικές διαμορφώνονται με γνώμονα τις ίσες ευκαιρίες για όλους, συμπεριλαμβανομένων της ισότητας των φύλων, της ηλικιακής διάκρισης και άλλων μορφών διαφορετικότητας. Η στήριξη των νέων γονέων, των εργαζομένων με ρόλο φροντιστή, των ευπαθών ομάδων, αλλά και όσων ξεκινούν ή συνεχίζουν την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη, υποστηρίζεται μέσω προγραμμάτων ευέλικτης εργασίας, ομαδικής ασφάλισης, σωματικής και πνευματικής υγείας, εκπαίδευσης και καθοδήγησης, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για την πρόοδο του οργανισμού».
Μέτρηση Πολιτικών & Προαγωγές
Έλεγχος Πολιτικών DEIB
Η Ισότητα των Φύλων Απέχει Ακόμη 134 Χρόνια
Με τον τρέχοντα ρυθμό, η παγκόσμια ισότητα των φύλων θα χρειαστεί 134 χρόνια για να επιτευχθεί—τρία χρόνια περισσότερο από την εκτίμηση του 2023.
Η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη βελτίωση στην πολιτική ενδυνάμωση, με άνοδο 24 θέσεων σε σχέση με το 2023, ενώ διατηρεί υψηλές επιδόσεις στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εξειδίκευση των γυναικών. Ωστόσο, η εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και σε ανώτερες ηγετικές θέσεις παραμένει περιορισμένη.
Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 78η θέση στη συμμετοχή των γυναικών στην Πολιτική, με τις γυναίκες να κατέχουν μόνο το 23% των βουλευτικών θέσεων και το 25% των υπουργικών θέσεων.
Επιμέρους Δείκτες και Κατάταξη
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάκριση και media inquiries, επικοινωνήστε με το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας της ManpowerGroup Greece: vtsouni@manpowergroup.gr, gmpethani@manpowergroup.gr, 211-1069963.